в. Капитал: И заслонът на бъдещето ще бъде на... Витоша

Ако миналата неделя (28 август, празникът на туризма) бяхте минали през витошкия първенец Черни връх (2290 м), щяхте да се озовете на странно за местоположението си мероприятие. Там, на върховата поляна, се провеждаше обществено обсъждане на архитектурни проекти. Пред стотици туристи авторите представиха петте най-добри проекта за... нов заслон на Витоша. След година той трябва да бъде поставен на мястото на построения преди близо 70 години заслон "Три кладенци", който се намира по пътеката между "Златните мостове" и Черни връх, близо до горната част на неработещия лифт "Конярника".

Зад pro bono инициативата стоят група ентусиасти, мотивирани от архитекта Андрея Момерин и проекта му Bring, който цели насърчаване на устойчивото строителство, които заедно с Природен парк "Витоша" са възложители на проекта. Техни партньори са Камарата на архитектите в България (КАБ), Български антарктически институт и British Council. Идеята е възстановеният павилион да изглежда и функционира така, както ще изглежда един заслон през 2050 м.

Всичко започва преди десетина години

"През 2008 г. след колапса на строителната индустрия, решихме да започнем да се занимаваме нещо ново и се ориентирахме към все още зараждащата се концепция за устойчиво строителство", разказва Андрея Момерин. Той стига до най-стария метод за сертифициране и оценка на устойчиви сграда - BREAMM, създаден в Англия. След размяна на посещения на Острова и в България фирмата става лицензиран BREAMM оценител. От тогава има 33 клиента и 700 хил. кв.м лицензирани сгради.

Андрея Момерин прави няколко опита да работи с държавата за разработването на иновативен парк, в който да се развива устойчивото строителство. "В края на 2016 г. окончателно загубих всякаква надежда. Припомних си мисълта, че не трябва да се питаш какво държавата ще ти даде, а какво ти на нея. Така се роди идеята за BRING", разказва Андрея, без в думите му да има нотка мрънкане от разочарованите при сблъска с държавата. "BRING означава и да мотивираш", казва още архитектът. На сайта на инициативата е обяснено, че това е "организация, която обединява, насърчава и демонстрира иновации в устойчивото строителство, като създава уникални демонстрационни проекти, които се тестват с нов подход и глобално въздействие".

Първият проект на BRING e именно заслонът.

Бюджетът за павилиона е 50 хил. лв., които ще дойдат от десетина фирми, подкрепящи инициативата (сред тях са "Хенкел" "Кордеел, "Шнайдер" "Шуко", masterplan, "Децибел", "Геокат", "Нет1"), и дарения.

След поставянето му обектът ще бъде дарен на парк "Витоша", под условие че поддръжката му (про боно) за следващите десет години бъде поета от Bring, които искат да изследват влиянието на планината върху постройката.

Обществено обсъждане в училище

Заданието за проекта е изготвено, но преди да бъде обявено, то е подложено на "обществено обсъждане" пред четвъртокласници - съученици на дъщерята на арх. Момерин. Възложителите се съобразяват с техните идеи. "Първото нещо, което казаха, е, че трябва да има wifi. Ще има", коментира арх. Момерин.

До 1 юли са подадени 17 проекта, като жури, председателствано от полярния изследовател проф. Христо Пимпирев, директора на парк "Витоша" Снежана Петрова, председателя на КАБ Борислав Игнатов, неговия заместник Мартин Христов, Теренс Бекет, който е експерт по устойчиво строителство, и планинския спасител и алпинист Красимир Стоянов, избира петте най-добри от тях. "Заседанието на журито е заснето на видео, което ще бъде качено", разказва арх. Момерин.

Следващият етап е гласуването на проектите, което ще продължи до 17 септември. И не, за най-добрия проект не се гласува онлайн, а там, където ходят хората, които ще ползват заслона - урната е разположена в чайната на Черни връх.

Победителите от конкурса ще бъдат обявени на 3 октомври, като идеята е до 27 август 2018 г. заслонът да бъде построен и поставен на мястото му. Тогава инициативата Bring вече ще работи по следващия си проект - класната стая на бъдещето. Идеята е тя да бъде поставена за пет години в елитно столично училище, а после в двора на школо, разположено в ромска махала.



Източник: в. Капитал