SVArchitects - Stefan Vankanov



The shelter is situated in the area of "Three wells" in the Vitosha Nature Park, in the immediate proximity of the shelter passes a marked trail, providing a tourist route from the village of Vladaya, in the "Golden bridges", Kumata hill, "Konyarnika" The main purpose of the shelter is to accommodate the passing tourists by providing shelter, resting place, protection against adverse climatic conditions, as well as the opportunity to provide Information about Vitosha Nature Park, connection with the Road Transport Company, opportunity to charge small mobile devices to access the Internet and more.

The place where the shelter will be located is characterized by its inclined terrain, numerous bulky rocks and thick bushy coniferous vegetation. The project presents a small compact single-storey building with dimensions of 470cm x 460cm, oriented on its long side in the direction southeast-northwest, parallel to one of the boundaries of construction.

The entrance of the gym is on its south-eastern side, according to the access to it, the specificity of the terrain and its architecture.

Because of the steep displacement of the terrain and the established on-site conditions, the elevation + 0.00 = 1967.70 was adopted.

The slight lifting of the shelter floor above the ground will favor its protection from the high level of surface water caused by melting snow and heavy rains in the spring, and will also allow for good ventilation under the floor.
The shelter is designed as a one-dimensional volume and function body. It consists of two identical structural modules of a simple but robust and lightweight construction that allows for the transfer, assembling and disassembly and two architectural modules selected from our conceptual schemes that best fit the site and meet the design requirements. Each architectural module is made up of a basic structural module, clothed from the outside with fibro-cement elements on the facades, covering the floor, and inside lined with wooden panelling on the floor, the walls and the ceiling. For filling between the inner and outer encircling elements it is envisaged to use pressed stone wadding with a thickness of 16 cm, providing protection for the construction and thermal insulation of the interior space. It is envisaged to use a reinforced double-layer waterproofing membrane with high vapor permeability laid on hydrophobic plywood under the roofing of fibro-cement elements.

The furnishings are designed to be simple but durable, consisting of two wooden beds with a mass-transformable middle part and two benches with raised seats and lower storage boxes.

The project envisages the use of ecological, long-lasting, light but robust and easy to install and dismantle materials, as well as the use of on-site stone remains from the destroyed shelter.

The complete energy independence of the shelter is provided by the use of the IBC SoloHome AC 1000/24 photovoltaic system consisting of 4 solar modules, a battery, a charge regulator and an inverter, enabling the supply of 10 small mobile devices, internal LED lighting, External LED lighting and signalling, and the power supply to the VSAT terminal to provide satellite Internet access. At extremely low temperatures and for life-saving purposes, the use of an infrared heater mounted in the ceiling is foreseen. The use of the Tooway ™ satellite access system is envisaged.
Roof and wall structures
- 10mm fiber plate fittings mounted on aluminium profiles
- three-hydro proofing hydro-insulating membrane
- Water supply
- Basic steel construction l 100x160mm
- Thermal insulation of solid stone water 160mm
- Aluminium foil
- Wooden summers 40x40mm
- Lining wooden planks 20x120x1000mm

Floor construction
- Chair of timber wood 20x120x1000mm
- Screen of wooden laths 40x40mm
- Stainless steel profiles 50x50mm
- Stainless steel profiles 50x100mm
- Basic steel construction l 100x160mm
- Thermal insulation of solid stone water 160mm
- Aluminium foil
- Fiber platform 8mm
- Bitum hydroizolation 2 plaste
- waterproofing hydro-insulating membrane

1. Wooden summer party transmitting in table
2. Wooden summer course with red seat with lower part. Battery storage box
3. Movable feather from wooden summer. Possible position in the open season area
4. First aid complex
5. Satellite telephone number
6. Fireworks


SVARCHITECTS - STEFAN VALKANOV

The shelter is designed as a one-dimensional volume and function body. It consists of two identical structural modules of a simple but robust and lightweight construction that allows for the transfer, assembling and disassembly and two architectural modules selected from our conceptual schemas best suited to the site and meeting the design assignment.